Niezależny dystrybutor DXN
Autoryzowane Service Centrum DXN w Polsce
GANODERMA CENTER POLAND
POBIERZ
PLIKI
Cordyceps DXN - opakowanie zawiera
60 kapsułek po 450mg
Obejrzyj webiar
o cordycepsie:
OPIS SZCZEGÓŁOWY
Wstęp
W Tybecie i Nepalu istnieje stara legenda o pasterzu jaków, który wypasał swoje jaki na śnieżnych zboczach gór. Jaki szukały trawy, kopytami rozdrapując zeschniętą ziemię i zjadały razem z trawą Cordyceps. Pasterz zauważył, że potem jaki lepiej tolerowały przebywanie na dużej wysokości. Odkrył, że zjadły coś, co wyrosło z głowy robaka.
Sam spróbował i rezultat go zadziwił. Poinformował o tym inne osoby ze swojego plemienia. Cordyceps został następnie przedstawiony mnichom buddyjskim, którzy przekazali swoją wiedzę dalej, aż w końcu dotarła do Chin. Pewnego razu, pojedynczy grzyb otrzymał lekarz cesarski, który go spróbował i docenił. Od tego czasu grzyb mógł być tylko używany przez osoby mieszkające w murach cesarskiego pałacu.
Opis i występowanie:
Grzyb gąsienica jest jednym 400 gatunków Cordycepsu, o wyjątkowym znaczeniu, rosnącym dziko na zimnych, śnieżnych i bagnistych rejonach wysokogórskich Chin i Tybetu, na wysokościach 10000 stóp i wyżej. Wiedza na temat grzyba oraz metody wykorzystywania przeszły do Tradycyjnej Chińskiej cyny od tradycji medycyny tybetańskiej.Różne źródła wskazują bardzo zmiennie dane dotyczące początku jego stosowania w Chinach, ale zdecydowanie można przyjąć, że było to ponad 1000 lat temu. Wspomniany jest po raz pierwszy w sposób zauważalny z punktu widzenia farmakologicznego dopiero w XVII wieku.
Wang Ang zebrał swój zbiór pod tytułem Bencao Beiyao w 1694, gdzie pierwszy raz napisał o Cordyceps sinensis.
Gatunki Cordyceps są grzybami entomopatogenicznymi, Ascomycota (workowe), które żerują na żywych lub martwych larwach lub poczwarkach owadów lub innych stawonogów. Generalnie pasożytują na ćmach i ćmach nietoperzowych (Hepialus armoricanus). Późną jesienią lub wczesną zimą, zarodniki atakują organizm larwy, poczwarki lub owada; tworzą się grzybnie, które powoli przejmują cały organizm - gospodarza. Grzybnie zatrzymują rozwój organizmu gospodarza, wykorzystując całą jego zawartość i zostawiając tylko skórę. Następnie, w miejscu, gdzie kiedyś znajdowała się głowa gospodarza, wyrasta korpus w kształcie pnia lub kciuka i rośnie na długość około 4-11 centymetrów. Życie tego grzyba trwa 5-6 lat. Z powodu swojego niezwykłego cyklu życia w Chinach jest uważany za organizm jakby zwierzęcy zimą, natomiast bardziej roślinny latem. Znajduje to swoje odzwierciedlenie w tradycyjnej chińskiej nazwie: „zimowy robak, letnie (lecznicze) zioło”.
Wykorzystywane części:
Owocnia grzyba, jak również grzybnia są przetwarzane na różne sposoby. Odpowiednie produkty uzyskujemy z wyżej wymienionych części poprzez rozpuszczalniki i ekstrakcje.
Dziko rosnące gatunki są zbierane wraz z pancerzami (skórą) obumarłych owadów-gospodarzy, następnie po wysuszeniu i oczyszczeniu z ciał obcych, są wiązane w małe wiązki za pomocą drutu. Specyfiki o najlepszych właściwościach leczniczych pochodzą z prowincji Qinghai w Chinach i z Tybetu. Ze względu na rzadkie występowanie tego grzyba oraz fakt, że jego rozpoznanie, zbieranie i wyprodukowanie dobrej jakości jednorodnego gatunkowo i czystego mikrobiologicznie produktu wymaga dużych umiejętności, zostały stworzone pewne technologie do wytwarzania dużych ilości substancji o podobnych właściwościach biologicznych, co dzikie grzyby, o stałej jakości i składzie (masa z grzybni i wyciąg z grzybni). Oprócz tego, że produkcja ta daje dużą ilość produktu bogatego w substancje aktywne biologicznie, kolejną jej zaletą jest to, że dzięki odpowiedniemu doborowi składników odżywczych dla podłoża kultury grzybni, można uzyskać produkt końcowy o specjalnym składzie, dla żądanego efektu leczniczego.
W Chinach, Japonii i Korei istnieje kilka metod produkcji grzybni. Należy do nich hodowla całych lub zmielonych ziaren ryżu, żyta, prosa, soi i sorga na podłożach, jak również hodowla grzybni na płynnych podłożach. W pierwszym przypadku chodzi o to, żeby po zakończeniu okresu hodowli ilość pozostałego podłoża lub wykorzystanych materiałów była jak najmniejsza, a uzyskane grzybnie jak największe. (Dobrze skomponowane i czysto przygotowane podłoże może dać plon grzybni o czystości ponad 90%). Jeśli chodzi o podłoże płynne, hodowla zarówno grzybni pozostałych po filtracji, jak i przefiltrowanego podłoża daje aktywne składniki. Istnieją pewne egzogenne (pozakomórkowe) składniki, które nie koncentrują się w grzybni, ale dostają się do filtratu.
Główne składniki:
Polisacharydy i związki cukru (kwas kordycepsowy ) zarówno o małych jak i dużych masach cząsteczkowych, zawierające białka, peptydy, poliaminy i niezbędne aminokwasy, sterole (tzn.: ergosterol, δ-3-ergosterol, nadtlenek ergosterolu, 3-sitosterol, daucosterol, campesterol), kwasy tłuszczowe nasycone i nienasycone (najważniejsze z nich to: kwas palmitynowy, kwas stearynowy, kwas linolenowy, kwas oleinowy), policykliczne aromatyczne wodorowęglany (mogą one nawet wejść w reakcje z torbami plastikowymi , w których znajdują się kultury i zahamować ich wzrost), witaminy rozpuszczalne zarówno w wodzie jaki i tłuszczu (K i E, odpowiednio B1, B2, B12) i minerały (zawierające pierwiastki K, Na, Mg, Ca, Fe, Cu, Mn, Zn, Se, Al, Si, Ni, Sr, Ti, Cr, Ga, V i Zr).
Musimy zauważyć, że liczba minerałów, które można wykryć w grzybach jest zawsze wynikiem zawartości pierwiastków podłoża.
Działanie podstawowe:
W różnych badaniach in vivo i in vitro użyto wyciągów grzybni, głównie wyciągów rozpuszczalnych w wodzie bogatych w polisacharydy, lub wolnych od polisacharydów wyciągów alkoholowych lub wyciągów z owocni oraz odpowiednio produktów przemysłowych ustandaryzowanych do aktywnego składnika, bez związków izolowanych. Substancje te, wykorzystane do badań, były szczególnie bogate w składniki aktywne, dlatego można było wykazać pewną liczbę wartościowych właściwości . Poniżej podsumowanie różnych właściwości grzyba – gąsienicy, udowodnione przez badania z udziałem ludzi oraz na zwierzętach 1:
1. Wspomaga działanie nerek w układzie wydalniczym, w stanach
patologicznych łagodzi białkomocz i krwiomocz;
2. Stymuluje funkcjonowanie i zdolność detoksyfikującą wątroby;
3. Likwiduje ból i wspomaga wykorzystanie tlenu w organizmie;
4. Wzmacnia odpowiedź immunologiczną, korzystnie wpływa na działanie układu odpornościowego (tzn.: stymuluje działanie komórek -
naturalnych zabójców, fagocytozy, zwiększa liczbę makrofagów,
zwiększa produkcję interleukiny-2 oraz działanie komórek T);
5. W niektórych przypadkach- prawdopodobnie dzięki korzystnym właściwościom immunologicznym – spowalnia, a nawet zatrzymuje wzrost guzów (tzn. u pacjentów z rakiem piersi i płuc), przyczyniając się do odbudowy odpowiedzi immunologicznej pacjentów z rakiem, co zwiększa ich szansę na przeżycie. W dużych dawkach ta wydajność okazała się podobna do wydajności cyklosporyny, leku immunohamującego, który blokuje nadmierną reakcję systemu immunologicznego. To może okazać się użyteczne u pacjentów z transplantami);
6. Zmniejsza patologicznie wysokie poziomy tłuszczów we krwi, zwłaszcza cholesterolu i trójglicerydów, ale również wykazuje inne cechy chroniące serce (np.: przeciwdziała gromadzeniu się cholesterolu w ścianach arterii, pomaga naczyniom oczyszczać się i hamuje nagromadzanie się trombocytów: działanie antyzakrzepowe, usprawniające przepływ krwi w arteriach);
7. Faworyzuje rozkład węglowodanów, regulując poziom cukru we krwi.
8. Przynosi ulgę w skurczu oskrzeli, pomagając wypluć gęsty, przyklejający się patologiczny śluz z dróg oddechowych;
9. Przynosi ulgę w klatce piersiowej, wygładzając drogi oddechowe;
10. Hamuje rozmnażanie i rozwój niektórych szczepów bakterii (np.: Streptococcus spp., Bacterium mallei, Bacillus anthracis oraz Staphylocci) i niektórych grzybów (Microsporum gypseum oraz Microsporum lanosum);
11. Przynosi ulgę w stresie i niepokoju
Prawie wszystkie korzystne właściwości na liście są uzupełnieniem podstawowych właściwości immunomodulujących.
Wykorzystanie:
Zgodnie z wynikami badań klinicznych, wyciągi Cordycepsu ustandaryzowane do określonego składnika i wiązania lub produktów, można stosować wspomagająco w przypadku niektórych chorób wątroby (zapalenia wątroby typu B oraz przewlekłej marskości wątroby), przewlekłej niewydolności nerek i zapalenia nerek, stanów górnych dróg oddechowych (astmy oskrzelowej i zapalenia płuc) oraz niektórych chorób nowotworowych (rak piersi i płuc) oraz w celu złagodzenia niektórych zaburzeń metabolizmu (metabolizm tłuszczu, cukrzyca), stanów wieńcowo-sercowych (miażdżyca), objawów związanych ze starzeniem się, jak przewlekłe zmęczenie, problemy z krążeniem, dysfunkcja pamięci i zaburzenia seksualne.
Zalecane dawki dzienne:
W badaniach klinicznych najczęściej podawano wyciągi lub produkty w dawkach odpowiadających 3-4.5 g leku. W przypadkach poważnych chorób wątroby, podawano dawkę odpowiadającą 6-9 g. Istnieją dane mówiące o przyjmowaniu aktywnych składników odpowiadających 30-50 g suchego leku (grzyba lub masy grzybni) u pacjentów onkologicznych.
Działania uboczne, przeciwwskazania i uwagi:
Jeśli chodzi o produkty wykonane z hodowanego grzyba-gąsienicy, nie odnotowano żadnych działań ubocznych, nawet przy stosowaniu wyżej wymienionych dużych dawek. Na podstawie danych z literatury nie istnieją znane przeciwwskazania; jednakże podawanie wraz z innymi lekami wymaga zgody lekarza i również monitorowania.
Ciekawostką jest to, że odnotowano przypadki zatruć ołowiem po spożyciu grzybów-gąsienic, najprawdopodobniej z powodu drutu, do którego ich bukiety były przywiązywane. Pokazuje to też, że instytucje kontroli jakości przykładają szczególną uwagę do zanieczyszczeń produktów metalami ciężkimi.
Uwagi
1) Tradycyjna Chińska Medyna wykorzystuje Cordyceps (wraz z trupem insekta-gospodarza) w proszku, w powiązaniu z innymi ziołami adaptogennymi (np. żeńszeniem) jako napój lub napar po zamoczeniu w alkoholu (obie procedury zabijają mikroorganizmy). Są one polecane przede wszystkim osłabionym pacjentom, którzy przechodzą rekonwalescencję po ciężkich chorobach. Inne zastosowania tradycyjne to: wzmocnienie działania płuc i nerek, ulga w kaszlu, zmniejszenie tworzenia się śluzu w oskrzelach i płucach, gruźlica, krwawienia, impotencja, zaburzenia miesiączkowania, ból w dolnej części pleców, zmęczenie starcze, potliwość nocna i tonizowanie układu nerwowego.
2) Wokół pochodzenia produktów z grzyba-gąsienicy narosła pewna ilość problemów. Jako że nie jest to bardzo znany grzyb o smaku znanym wielu osobom (w przeciwieństwie do grzyba shii-take), pojawiają się często fałszywe produkty w kapsułkach (wykorzystujące mączkę ryżową). Kontrola jakości produktów Cordycepsu powinna być kwestią tak samo elementarną jak w przypadku leków.
3) Chociaż z całego rodzaju Cordyceps dobrze znany jest tylko Cordyceps sinensis, warto przyjrzeć się innym setkom gatunków z farmakologicznego punktu widzenia.
Poza grzybem-gąsienicą, następujące gatunki również wykazały warte odnotowania właściwości (anty-guzowe i immunomodulujące): C. militaris, C. cicadae, C. barnesii, C. shanxiensis, C. subsellis i C. capitata.
Cordyceps w sporcie
Cordyceps zaczął być interesujący dla sportowców i wszystkich specjalistów biorących udział w ich przygotowaniu i treningach w roku 1993, po Mistrzostwach Świata w Lekkiej Atletyce (Stuttgart), gdzie chińskie zawodniczki zdobyły, ku wielkiemu zdziwieniu wszystkich dookoła, złote medale w 3 konkurencjach ( bieg na 1500, 3000 i 10000 metrów). Zawodniczki te regularnie zażywały Cordyceps przy treningach, z polecenia ich lekarza. Miesiąc później jedna z nich, Wang Junxia, zwróciła na siebie dalszą uwagę ze względu na jej kraj i również Cordyceps, na Zawodach Krajowych Chin, kiedy pobiła rekord świata kobiet w konkurencji 10000 metrów oprócz zdobycia złotego medalu na mistrzostwach świata. Od tamtej pory Cordyceps jest ciągle w polu zainteresowania zachodnich specjalistów od nauki sportu. Kilka badań próbowało potwierdzić albo zaprzeczyć wynikom badaczy azjatyckich.
Często zadawane pytania
Poniższe informacje pochodzące ze strony 2 producenta Cordycepsu, zostały przetworzone przez Attila Fődi
Poniższe informacje nie zostały ocenione przez Narodowy Instytut Nauki Żywności i Żywienia (OÉTI na Węgrzech). Suplementy Diety nie są przeznaczone do diagnozowania, przeprowadzania terapii, leczenia ani zapobiegania żadnym chorobom. W przypadku jakiegokolwiek problemu zdrowotnego skontaktuj się z lekarzem.
Co to jest Cordyceps?
Cordyceps jest wysoce cenionym grzybem zarówno w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie, jak i w nowoczesnej praktyce klinicznej. W Chinach jest nazywany “zimowym robakiem, letnim ziołem”, oraz “grzybem-gąsienicą”. Cordyceps można znaleźć na wyżynach Chin, Tybetu oraz Nepalu, powyżej 10 000 stóp. Cordyceps jest hodowany z hodowli roślin także jest bezpieczny do spożycia dla wszystkich.
Czy Cordyceps jest “ziołem rozgrzewającym”?
Działanie Cordycepsu nie jest ani rozgrzewające ani chłodzące. Tak naprawdę, Cordyceps jest łagodnym tonikiem bez żadnych skutków ubocznych, także można go przyjmować regularnie przez długi czas.
Jakie są składniki Cordycepsu?
Cordyceps obfituje w składniki odżywcze i aktywne składniki, jak kwas kordycepinowy, kordycepin, aminokwasy, kwas glutaminowy, polisacharydy i witamina B12.
2 Źródło: http://www.dxnmalaysia.com/product/cordyceps_faq.php
Jak kwas kordycepinowy wpływa na ludzki organizm?
Współczesne badania medyczne wykazały, że kwas kordycepinowy w Cordycepsie łagodzi zapalenie oskrzeli i chroni przed szkodliwym działaniem stresu. Długotrwałe przyjmowanie wzmacnia organizm przeciwko patogenicznym czynnikom, poprawia funkcjonowanie organów, wzmacnia system odpornościowy a więc może przedłużyć życie.
Jak Cordyceps wzmacnia wytrzymałość i poziom energii?
Cordyceps daje organizmowi większą witalność i energię. Działa poprzez:
a. Zwiększenie produkcji energii komórek
b. Wzmocnienie dostarczania tlenu do organizmu.
c. Poprawę krążenia krwi a więc pomoc przy szybszym rozprowadzaniu tlenu i składników odżywczych do wszystkich części ciała.
Jak Cordyceps może pomóc w oddychaniu?
Cordyceps stał się obiektem zainteresowania w roku 1993, kiedy grupa sportowców z Chin, którzy spożywali Cordyceps , pobiła rekordy świata w konkurencjach 10000 m, 3000 m i 1500 m na Mistrzostwach Świata w Lekkiej Atletyce w Stuttgarcie. Sportowcy spożywali Cordyceps aby poprawić wytrzymałość. Efekt ten jest częściowo przypisywany działaniu relaksacyjnemu na górne drogi oddechowe. To może wyjaśniać tradycyjne wykorzystanie tego grzyba leczniczego w leczeniu dolegliwości górnych dróg oddechowych, jak zapalenie płuc, przewlekłe zapalenie oskrzeli (COPD i gruźlica.
W jaki sposób Cordyceps chroni nerki?
Cordyceps jest wykorzystywany w Tradycyjnej Chińskiej Medycynie w pierwszej kolejności do leczenia chorób nerek. Cordyceps poprawia funkcjonowanie nerek i jak pokazują badania normalizuje liczbę komórek T walczących przeciw infekcjom u pacjentów po transplancie nerki. Uznany specjalista od chorób nerek, profesor Li Shuo-shin, odkrył, że Cordyceps potrafi zapobiegać uszkodzeniom nerek spowodowanym antybiotykami i innymi lekami, bez zmiany efektu antybiotyków.
Czy Cordyceps skutecznie wzmacnia system odpornościowy?
Cordyceps okazuje się być jednym z najbardziej adaptujących się immunomodulatorów. Został poddany kilku badaniom, które wykazały, że może działać bardzo immunostymulująco. Aktywnymi składnikami są rozpuszczalne w wodzie polisacharydy. W roku 1992 uczelnia Human Medical University przeprowadziła badanie na temat efektu stymulującego Cordycepsu na działanie komórek naturalnych zabójców (NK). Badanie wykazało znaczną aktywację komórek NK jak również kultur komórek jak u zwierząt. Oznacza to, że Cordyceps może być również znaczącym środkiem do przeciwdziałania guzom.
Czy Cordyceps może pomóc mężczyznom w problemach z energią?
Tak. Cordyceps przynosi efekty rewitalizujące poziom energii u mężczyzn.
Czy Cordyceps poprawia funkcjonowanie wątroby?
Tak. Badania wykazują, że Cordyceps może pomóc w rekonwalescencji w niektórych chorobach wątroby. W próbach klinicznych, w przypadkach marskości wątroby po zapaleniu wątroby, pacjenci otrzymywali preparat z Cordycepsu, który jak się okazało znacząco łagodził objawy i podnosił liczbę zdrowych komórek wątroby.
Czy Cordyceps pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi?
Tak. Badania kliniczne wykazały, że Cordyceps może obniżyć poziom
cholesterolu LDL, podnosząc poziom cholesterolu HDL u ludzi we wszystkich grupach wiekowych. W badaniu wielojednostkowym z udziałem 9 szpitali, 273 pacjentom podawano 3 gramy Cordycepsu (odpowiada to 4 kapsułkom Cordycepsu) dziennie, przez dwa miesiące. Skutkiem było obniżenie całego cholesterolu o 17% , podczas gdy dobry cholesterol (HDL) wzrósł o 27%, w połączeniu ze średnim spadkiem stężenia trójglicerydu o 9%.
Czy Cordyceps pomaga w łagodzeniu symptomów osłabienia i zmęczenia?
Tak. Jest wiele korzystnych opinii ze strony sportowców i nie-sportowców, ze wszystkich grup wiekowych, którzy brali Cordyceps na zmęczenie i osłabienie.
Jakie kryteria powinniśmy brać pod uwagę przy wyborze produktu Cordyceps?
a) Wyselekcjonowanie wysokiej jakości szczepów Cordycepsu.
b) Unikalne organiczne żywienie przy wzroście.
c) Całościowe Zarządzanie Jakością, od hodowli do produktu końcowego.
d) Produkcja w zakładzie posiadającym certyfikat Dobrej Praktyki Produkcji (GMP), z własnym laboratorium i sprzętem najwyższej jakości.
e) Przetwarzanie w zaawansowanej technologii, które zachowuje składniki odżywcze.
f) Bez dodatków chemicznych i konserwantów.
g) 100% pochodzenie roślinne i mineralne, w produkcie grzyba Cordyceps hodowanego organicznie.
h) Certyfikat HALAL3 .
i) Łatwe trawienie i wchłanianie przez organizm.
j) Odpowiedni dla osób w każdym wieku, również przy długim stosowaniu.
3Certyfikat HALAL jest potwierdzeniem dla osób wyznania muzułmańskiego, że proces produkcji spełnia wymogi ich religii.
Jak można upewnić się co do jakości produktu z Cordycepsem?
Cordyceps jest przetwarzany na tabletki/ kapsułki lub proszek według ścisłego przepisu, następnie pakowany w szczelne butelki lub saszetki. Personel techniczny producenta przeprowadza codzienne sprawdziany jakości na każdym etapie produkcji, po produkt końcowy. Dzięki tej procedurze można być pewnym, że jakość i czystość produktów Cordyceps jest zapewniona.
W jakich formach Cordyceps jest dostępny na rynku?
Normalnie Cordyceps jest dostępny zarówno w formie tabletek/ kapsułek jak i proszku. Różne formy są dostępne według preferencji indywidualnych, ale nie ma to znaczenia jeśli chodzi o efektywność produktu.
Kto może używać Cordycepsu?
Cordyceps jest doskonały dla ludzi w każdym wieku, włącznie z dziećmi. Uwaga: zgodnie z regulacjami Unii Europejskiej, nie zaleca się go dla dzieci poniżej lat 5.
Czy działanie Cordycepsu zmniejszy się z czasem, jeśli będzie długo przyjmowany?
Nie. W przeciwieństwie do substancji syntetycznych powszechnie stosowanych w medycynie i innych produktach, z których niektóre mogą stracić moc po długim stosowaniu, Cordyceps zatrzymuje naturalne składniki, które są potrzebne i łatwo absorbowane przez nasz organizm.
.
Czy Cordyceps ma certyfikat HALAL?
Tak, certyfikat HALAL oznacza, że proces
produkcji i produkt zostały zatwierdzone
przez JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia /Departament Rozwoju
Islamu w Malezji) pod względem jakości.
Czy wegetarianie mogą również spożywać Cordyceps?
Tak, Cordyceps jest idealnym suplementem zdrowotnym dla wegetarian. Niemniej jednak, muszą oni wybierać produkty Cordyceps, które są hodowane organicznie i rosną zupełnie bez wykorzystania składników zwierzęcych.
Czy Cordyceps uzależnia?
Nie. Cordyceps posiada składniki odżywcze. Jest pokarmem dla organizmu. Nie różni się to niczym od jedzenia warzyw i owoców. Nikt nie uzależni się od Cordycepsu.
Czy istnieje dzienny limit spożywania tabletek, proszku lub kapsułek Cordycepsu?
Nie ma surowego limitu. Zalecana dzienna dawka dla przeciętnego, zdrowego człowieka w celu utrzymania zdrowia i wigoru została ustalona na poziomie 6 tabletek lub 1 saszetki proszku. Cordyceps można bezpiecznie łączyć również z innymi produktami.
Czy mogę spożywać Cordyceps, jeśli przechodzę leczenie „zachodnie”?
Osoby zażywające leki medycyny zachodniej mogą również spożywać Cordyceps zgodnie z zaleceniami.
Jeśli spożycie Cordycepsu zostanie po jakimś czasie przerwane, czy może spowodować niepożądane konsekwencje?
Nie. Cordyceps jest całkowicie naturalny, dostarcza ważnych składników ludzkiemu organizmowi. Rezygnacja z jego spożywania nie skutkuje żadnymi szkodami oprócz tego, że organizm nie otrzymuje składników odżywczych przyczyniających się do zdrowia i witalności.
Czy Cordyceps przynosi jakieś skutki uboczne?
Cordyceps jest w pełni naturalny. Nie posiada konserwantów, barwników sztucznych, substancji smakowych, pestycydów i składników syntetycznych. Jest łagodnym tonikiem, odpowiednim do spożywania przez długi czas, dla wszystkich grup wiekowych i przez wszystkie pory roku bez przeciwwskazań i znanych skutków ubocznych.
Czy Cordyceps jest dozwolony dla kobiet w ciąży?
Cordyceps jest bezpiecznym produktem do spożycia dla wszystkich, nawet dla zdrowych kobiet w ciąży bez żadnych dolegliwości. Jednakże zaleca się ciężarnym, aby skonsultowały się ze swoim lekarzem przed rozpoczęciem przyjmowania Cordycepsu.
O jakiej porze dnia najlepiej spożywać Cordyceps?
Coryceps można spożywać o dowolnej porze dnia, przed lub po posiłku.
W jaki sposób podaje się proszek Cordyceps ?
Proszek Cordyceps jest bardzo łatwy do spożycia. Można go spożyć bezpośrednio lub rozpuścić w wodzie, albo dodać do zupy, owsianki lub napoju.
Czy proszek Cordyceps ma takie samo działanie, co tabletka/ kapsułka?
Tak. Zarówno proszek, jak i tabletka/ kapsułka przynoszą te same korzyści zdrowotne. Proszek zapewnia elastyczność dawki według wyboru. Kolejną zaletą proszku jest to, że można go podawać osobom, które nie potrafią połykać tabletek z jakiegokolwiek powodu: dobra opcja dla dzieci powyżej 5 roku życia. Ponadto można go stosować na różne sposoby, dodając do wody, napojów lub zup. Tabletki/ kapsułki są wygodne – nie trzeba ich odmierzać i są łatwe do przewożenia w podróży.
80-264 Gdańsk
ul. Dmowskiego 12 Lok. 204
NIP: PL5833017464
Tel. +48 505 126 491
email: dxn.magazyn@op.pl
Tu: KONTO DO WPŁATY